SV_BIOORKESTERN_LOGGA-2.png

HEMSIDAN-SKYLT-9.png

 
SVENSKA BIO
SBO SPELNINGAR BANDET LYSSNA GALLERI HISTORIA KONTAKT

HISTORIA

SVENSKA BIOORKESTERN's HISTORIA

 

I had a dream…”  så kan man faktiskt börja vår historia. Jag, Bosse Johnson, hade länge haft en idé om med vilka musiker jag skulle vilja ha med i mitt drömband. Men jag tror vi börjar från början;

Pider Åvall, välkänd trombonist inom den traditionella jazzen,  och jag träffades i skolan 1956. Pider hade gått och lärt sig spela horn/trombon i Linnékyrkan och jag hade börjat spela trumpet med skolans musiklärare. Vi trodde givetvis att vi var mycket bra på våra instrument och startade ett band; Poppes Brass Band. Och självklart skulle vi ju spela in platta; s.k. stenkaka på Weidele musikaffär. Detta gjorde vi två gånger med en mycket lidande ljudtekniker och plattan pressades direkt. Sedan gjorde vi en till för säkerhets skull. Det blev inte så bra.

Så småningom startades Society Jazz Band (1958) och då hade jag gått över på trummor. För att få spelningar så startade vi också en jazzklubb; Society Hall Club, som höll till på Timmermansplatsen i Majorna. Succé! Fullt var enda lördag och det var kö för att komma in.

Efter ett par år så splittrades bandet och jag var med och startade Panama Jazz Band. Pider gick vidare till Manana Jazz Band men startade senare Pappa Pider´s Jazzband. 1961 gifte jag mig bara 18 år gammal och slutade spela. Uppehållet blev 30 år långt, förutom en 1,5 år lång sejour med Edith Segerstedt 1970/71. När min hustru gick bort 1992 pushade Pider mig att börja igen och på den vägen är det.

När jag väl kommit igång så närde jag länge en dröm om att starta mitt ”drömband” tillsammans med Pider.

2014 fick jag ihop det och startade Doc Johnson’s Dixie Machine. Bandet har bytt skepnad ett par gånger och heter idag Svenska BioOrkestern. Det beror på att vi är husband för Svenska Bio och spelar inte sällan på deras invigningar av biografer och andra event.

Bandet består idag av tre unga välutbildade musiker, en medelålders välutbildad musiker och tre gamla självlärda rävar. Det känns väldigt bra och mycket roligt.

Gå in och lyssna och se oss via länken https://www.youtube.com/watch?v=L2swRSkHNMI&t=839s